Стотонен плаващ кран – СПК”АТЛАС” и СПК”ГИГАНТ”

“СТФ” АД е единствената фирма в България, която разполага с два еднотипни многофункционални стотонни крана тип “Черноморец”, произведени в Украйна.

Тип на кораба – Самоходен  морски плаващ кран с пълно развъртащ се универсален кран с товароподемност 100 тона, разположен в носовия край на понтона.

Предназначение на плаващия кран – извършване на работа по хидро-техничеко строителство, повдигане на тежки товари в пристанища и морски бряг при състояние на морето до 3 бала и вятър до 6 m/s, драгаж чрез грайфиране.

Пълноповоротен самоходен плаващ кран с максимална товароносимост  100 тона и в допълнение оборудван с малък гак (кука) с товароподемност 25 тона, което дава възможност за работа с товари при максимален обхват на стрелата.

Плаващите кранове се използват за строителни и монтажни работи и с монтиран захват за драгиране, прехвърляне на насипни строителни материали и образуване на каменни склонове на язовирите, изграждане на вълноломи и други хидротехнически дейности. Имайки собствена товарна площ (9х20 м.), на понтона на крана може да се съхранява и транспортира строителното оборудване и технологичен товар до 300 тона.